Reistips voor een onbezorgde vakantie

 

Naast een goede reis- en annuleringsverzekering zijn er nog een aantal zaken waar u aan moet denken voordat u op vakantie gaat:

Tip 1. Zorg dat u uw EHIC-kaart en EMP (Europees Medisch Paspoort) meeneemt op reis. En informeer tijdig naar de aanbevolen vaccinaties voor uw reisbestemming.

Tip 2. Wanneer u met de auto op vakantie gaat, neem dan altijd uw groene kaart (verzekeringsbewijs) rijbewijs en een reservesleutel mee. Pak uw reisbagage op het laatste moment in; dit verkleint de kans op diefstal. En sluit de auto altijd af, ook als u even gaat tanken! Reisverzekeraars zullen namelijk nooit uitkeren als blijkt dat de auto niet op slot was of spullen onbeheerd achtergelaten zijn!

Tip 3. Wordt uw bagage beschadigd of gestolen tijdens uw vakantie? Doe dan direct aangifte bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs, oftewel een kopie van het proces-verbaal. Zonder bewijsmateriaal kunt u geen schade claimen bij uw reisverzekeraar. Dien de schade zo snel mogelijk (online) in bij uw verzekeraar en stuur naast het proces-verbaal zoveel mogelijk bonnetjes mee. Hoe vollediger de informatie hoe sneller de afhandeling kan plaatsvinden!

Tip 4. Neem zo min mogelijk kostbaarheden mee op reis. Wanneer u dit toch doet, laat deze nooit onbeheerd achter. U kunt een kluisje huren om de waardevolle spullen veilig op te bergen. Het is verstandig op geld, pasjes en papieren altijd onder uw kleding te dragen.

Tip 5. Wees voorzichtig met voedsel en drink alleen gezuiverd water. Niets is zo vervelend als ziek worden tijdens uw vakantie. Krijgt u medicijnen die u niet vertrouwt, dan kunt u contact opnemen met de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar en staan altijd voor u klaar! Wanneer u eerder terug naar huis moet door ziekte laat dan altijd een medisch rapport opmaken zodat u aanspraak kunt maken op uw annuleringsverzekering.

Tip 6. Zorg dat thuisblijvers de beschikking hebben over belangrijke gegevens zoals het vakantieverblijf, polisnummers verzekeringen, kopieën van paspoort/visum en rijbewijs, vluchtnummers etc ...


 

Checklist


En wanneer u alle voorbereidingen heeft getroffen, vergeet dan niet om onderstaande zaken mee te nemen op reis:

  • Paspoort. Controleer de geldigheidsdatum en vraag een eventueel benodigd visum op tijd aan!
  • Kopie van uw zorg- en reisverzekering en andere belangrijke documenten. U kunt deze meenemen maar ook opslaan op een USB-stick of naar uw e-mailadres toesturen.
  • Denk aan bankpasjes, contant geld, creditcards, reischeques en uiteraard vliegtickets wanneer u vliegt!
  • Een EHBO-set (inclusief tekenpincet) is handig. Wanneer er iets gebeurt, komt deze altijd van pas.
  • Sla belangrijke telefoonnummers en gegevens (Alarmcentrale en bankgegevens) op in het geheugen van uw telefoon.
  • Denk eraan om uw eventuele medicijnen mee te nemen!